Doç. Dr. Onur Özcan

Kısa Özgeçmiş:

Makine mühendisliği ve robotik alanlarının kesişiminde araştırmalarımı yürütüp doğadan esinlenilmiş minyatür robotlar yaratıyorum. Lisans derecemi (2007 yılında) Sabancı Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği programından, yüksek lisans (2010 yılında) ve doktora derecemi (2012 yılında) Carnegie Mellon Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden aldım. Yüksek lisans ve doktoram sırasında taramalı uçlu mikroskoplar kullanarak nano boyutlu üretimin kontrolü ve otomasyonu ve su örümceğinden esinlenilen yüzen bir robotun tasarım, üretim, modelleme ve çalışması konularında Prof. Dr. Metin Sitti’nin Nanorobotik Laboratuvarında çalıştım. Doktoradan sonra, Harvard Üniversitesi ve Wyss Enstitüsü bünyesindeki, Prof. Robert J. Wood’un yönettiği Mikrorobotik Laboratuvarına, bacaklı minyatür robotların üretimi ve kontrolü üzerine çalışmak için araştırmacı olarak katıldım. 2015 yılından beri Bilkent Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünde doktor öğretim üyesi olarak çalışıyorum.

Eğitim:

• Doktora, Makine Mühendisliği Bölümü, Carnegie Mellon Üniversitesi (2012)
  • Yüksek Lisans, Makine Mühendisliği Bölümü, Carnegie Mellon Üniversitesi (2010)
  • Lisans, Mekatronik Mühendisliği Programı, Sabancı Üniversitesi (2007)

Araştırma:

Bir mühendis olarak, benim motivasyonum hem bilimsel hem de uygulama tabanlı; minyatür robotik alanındaki bilimsel olarak ilginç gerçek hayat problemlerine cevap vermeye çalışıyorum. Bunu yapabilmek için çoğu zaman ilham için doğaya bakıyorum çünkü gerçek hayattaki sorunlara doğa çoğu zaman evrimle bir cevap buluyor. Uygulama tabanlı motivasyon ve doğadan esinlenen bir yaklaşımla, deneysel, disiplinlerarası ve ortak çalışmaya dayalı robotik araştırmaları yapıyorum. Teorileri test etmenin ve prototipler üretmenin robotik araştırmalarında çok önemli bir yeri olduğuna inanıyorum. Bu nedenle benim araştırma metodolojim teorik çözümler üretmeye, bu teorileri detaylı bir şekilde test edebileceğimiz enstrümanlar üretmeye ve prototiplemeye odaklanıyor. Bunun yanında, problemler ve çözümleri nadiren tek bir disiplinden çıkıyor, bu nedenle de bilimsel araştırmaların disiplinler arası iş birliğiyle yapılması gerektiğine inanıyorum.